Pedodonti

Çocuk Diş Hekimliği yani Pedodonti 0 – 14 yaş grubundaki bebek ve çocukların süt dişleri ile daimi dişlerinin sağlıklı biçimde gelişiminin takip edildiği, oluşabilecek tüm rahatsızlıklara erken teşhis koymanın hedeflendiği diş hekimliği ana bilim dalıdır.

İnsanlarda doğumdan başlayan bebeklik döneminden ergenlik döneminin tamamlanmasına kadar geçen süreçte ortaya çıkabilecek tüm ağız, diş ve çene rahatsızlıkları Çocuk Diş Hekimliği kapsamında tedavi edilmektedir.

Çocuk Diş Hekimliği ya da tıbbi ifadesiyle Pedodonti tedavi yöntemleri arasında;

  • Fluorid Uygulamaları
  • Yer Tutucu Uygulamaları
  • Fissür Örtücü Uygulamaları
  • Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırılması

bulunmaktadır.

Çocuk Diş Hekimliği uygulamalarında çocuk yaşta ağız ve diş problemleri yaşayan hastaların tedavisinin başarıyla tamamlanması amaçlanmaktadır.

Pedodonti uygulamalarının diğer tüm diş hekimliği tedavi yöntemleri ile kıyaslandığında en büyük farklılığı çok daha özel bir hasta – hekim ilişkisi kurulması gerekmesidir.

Pedodonti kapsamında müdahale edilen hastalar bebek ve çocuk yaşta oldukları için onların rahat edebilecekleri tedavi ortamının ve kendilerini güvende hissederek rahat ilişki kurabilecekleri diş hekimlerine ihtiyaç duyulur.

Han Dental olarak kliniğimizde hizmet veren Çocuk Diş Hekimliği alanında uzmanlaşmış hekimlerimiz tarafından çocuklarınızın ağız ve diş tedavilerinin ya da rutin kontrollerinin yapılması için

Hemen Bize Ulaşın…

Pedodonti Nedir?

Pedodonti yani halk arasında bilinen adıyla Çocuk Diş Hekimliği 0 ila 14 yaş grubundaki çocukların ağız ve diş sağlığının korunması varsa çürük, travma gibi problemlerin tedavi edilmesini amaçlayan diş hekimliği ana bilim dalıdır.

Pedodonti doğumdan itibaren çocukların ağız, diş ve çene bölgesinin sağlığını korumayı, gelişimini takip etmeyi ve yaşanan rahatsızlıkları gidermeyi hedefleyen diş tedavisi prosedürlerinin bütünüdür.

Çocuk Diş Hekimliği uygulamalarını gerçekleştiren diş hekimleri Pedodontist olarak adlandırılır. Pedodonti kapsamında yapılan uygulamalar şunlardır;

  • Ağız – Diş bakımı ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi,
  • Çocuk diş çekimi ve çocuk protezleri,
  • Diş çürüğünü engelleyici uygulamalar (Fluorid Jeli, Fluorid Verniği, Fissür Örtücü),
  • Endodontik tedaviler (Kanal Tedavisi ve Ampütasyonlar),
  • Çocuk diş travmaları tedavisi,
  • Zararlı ağız alışkanlıklarının önlenmesi (Parmak Emme, Dudak Isırma, Tırnak Yeme)
  • Süt dişleri ve genç süreli dişlerde dolgu uygulamaları,
  • Yer tutucular.

tü Ağız Alışkanlıklarını (Parmak Emme, Tırnak Yeme, Dudak Isırma vb.) Durdurmaya Yönelik Tedaviler Süt ve Genç Sürekli Dişlerde Restoratif Tedaviler (Dolgular) Yer Tutucula

Çocuk Diş Hekimliği Hangi Durumlara Müdahale Eder?

Pedodonti yani Çocuk Diş Hekimliği bebeklerde, çocuklarda, engelli bebek veya engelli çocuklarda görülen ağız, diş ve çene rahatsızlıklarına bu alanda uzmanlaşmış hekimler tarafından gereken müdahalelerin yapılmasıdır.

İnsanlarda süt dişleri daimi dişlerle kıyaslandığında içinde daha çok organik madde bulundurmaktadır. Bu sebeple daimi dişlere oranla çok daha hızlı ve kolayca çürüyebilmektedir.

Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları arasında en temel amaç bu kolay çürüyen süt dişlerini belirli periyotlarla kontrol ederek gereken önlemi almaktır.

Bunun dışından Çocuk Diş Hekimliği kapsamında kontrol edilen ve müdahale edilen durumlar şunlardır;

  • Diş sürme sorunlarının kontrol edilmesi ve önlem alınması,
  • Süt dişleri ile birlikte daimi dişlerin de kontrol altında tutularak çürükten korunması ve olası çürüklere erken müdahale edilmesi,
  • Süt dişi ve daimi dişlerin çürüme sonucu çekilmesi halinde oluşan boşlukların ağız ve çene yapısını olumsuz etkilememesi için aparey kullanılması,
  • Nadir de olsa dişsiz doğmuş bebeklerde çocuk protezleri uygulanması,
  • Süt dişlerinin çıkmaya başladığı süreçten kalıcı dişlerin ortaya çıktığı süreye kadar ağız ve diş sağlığının korunması.

Çocuklarda Diş Tedavileri Nasıl Uygulanır?

Çocuk Diş Hekimliği alanında eğitim almış Pedodontistler diş hekimliği uzmanlıklarının yanı sıra özel hastaları tedavi ettikleri için çocuklar ve aileleri ile iletişim konusunda da eğitim sahibi olurlar.

Klinik şartlarında çocuk hastaların medikal ve dental durumu ile ilgili ön muayene yapılmaktadır. Yaşanan sorunların tanısı netleştikten sonra aileye durum bildirilerek tedavi süreci anlatılmaktadır.

Çocuk Diş Hekimliği tarafından hastalara uygulanan Başlangıç Periodontal Tedavi prosedürü şu uygulamalardan oluşmaktadır;

  • Hastaya ait ağız içi ve sistemik kayıtların alınması,
  • Diş üzerinde bakteri oluşumuna yol açan plağın temizlenmesi,
  • Hastanın ve ailesinin oral hijyen ve periodontal rahatsızlıklar hakkında bilgilendirilmesi,
  • Varsa ağız içi dolguların düzeltilmesi.

Tüm bu uygulamalar tamamlandıktan sonra hastanın durumu kontrol altında tutularak ileri seviye tedaviye ihtiyaç duyup duymayacağı gözlemlenir.

Gerek görülmesi halinde başvurulan İleri Periodontal Tedavi prosedürü kapsamında cerrahi işlemler ve diş eti küretaj uygulaması hastaya yapılabilir.

Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları sonucu tedavisi tamamlanan hastaların hekiminin belirttiği aralıklarla (ortalama 3 ila 6 ay arası) kontrole gelmesi gerekir.

Çocuklarda Ağız ve Diş Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Çocuk Diş Hekimliği kontrolünde hastalara yapılan müdahaleler ile her ne kadar başarıya ulaşılsa dahi ana hedefin çocuklarda bu sorunlar oluşmadan önlem alınması olmalıdır.

Ailelerin çocuklarını en az 6 ayda bir Çocuk Diş Hekimleri ne muayene ettirerek yaşanabilecek ağız, diş ve çene rahatsızlıklarına erken önlem almaları gerekmektedir.

Pedodonti uygulamaları ile erken teşhis edilen problemler büyümeden tedavi edilerek çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimleri de sağlıklı olarak devam ettirilmiş olmaktadır.

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Toplam 20 tane olan süt dişlerinin temel amacı çocuklarda beslenme sürecinin sağlıklı biçimde sağlanmasıdır. Bununla birlikte çocuklarda konuşmanın gelişmesinde de süt dişlerinin büyük önemi vardır.

Çocuklarda süt dişleri bulundukları alanda çıkacak olan daimi dişler gelene kadar bu alanın sağlığını ve çocukların ağız – diş sağlığını korumaktadır. Eğer süt dişleri erken kaybedilir ise kalıcı dişler rehberini kaybetmekte ve kayıp oluşan bölgenin tutuculuk fonksiyonu ortadan kalkmaktadır.

Çocuk Diş Hekimliği Koruyucu Uygulamaları Nelerdir?

Pedodonti yani Çocuk Diş Hekimliği uygulamalarının temel hedefi çocuklarda diş sorunları oluşmasını engellemek ve çürüksüz bir çocukluk dönemi geçirmelerini sağlamaktır.

Bu hedef doğrultusunda yapılan tüm işlemlere Çocuklarda Koruyucu Diş Hekimliği uygulamaları adı verilir.

Çocukların dişlerinde çürük oluşmasını engellemek için öncelikle bu duruma yol açacak zararlı alışkanlıklar ile ilgili ailesinin bilgilendirilmesi gereklidir. Bunun dışında Çocuklarda Koruyucu Diş Hekimliği uygulamaları arasında  Yüzeysel Flor ve Fissür Örtücüler yer almaktadır.

Yüzeysel Flor Uygulaması

Flor diş yapısını güçlendirerek dişlerde çürümeyi engelleyen bir maddedir. Çocuklarda dişler oluştuktan sonra diş minesi yeterli düzeyde olgunluğa sahip olmadığı için çürümeye karşı direnci daha düşüktür.

Çocuk Diş Hekimliği alanında uzmanlaşmış hekimler tarafından yapılan Yüzeysel Flor Uygulaması ile dişler çürüğe ve asit ataklarına karşı korunur. Diş minesi güçlendirilerek dişlerde çürük oluşumu engellenir.

Diş minesi güçsüz olan ve dişlerinde çürük oluşumuna yatkınlık bulunan çocuklarda Yüzeysel Flor 6 ayda bir uygulanmalıdır.

Fissür Örtücüler

Fissür Örtücüler kalıcı dişlerde çiğneyici kısımların çürümeye yatkın oluklarını kapatarak bakterilerin buraya temas etmesini engellemeyi sağlayan ve bu yolla bölgede oluşacak çürükleri engelleyen dolgu malzemesidir.

Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları kapsamında hastaya Fissür Örtücü yapıldıysa 6 ayda bir kontrol edilmelidir.

Çocukların Diş Hekimine Götürülmesi

Çocukların ilk kez diş hekimine kontrol veya tedaviye götürülmesi hayatlarında önemli bir olaydır. Kliniğe gitmeden önce ve klinik ortamında kendisini güvende hisseden çocukların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde tedavilerini çok daha sağlıklı oldukları gözlemlenir.

Çocukların kendilerini rahat hissettiği bir tedavi ortamına sahip olan Han Dental Diş Kliniği olarak çocuklarımızın fiziksel ve psikolojik sağlığını koruyarak özenle tedavilerini tamamlamaktayız.

Kliniğimizde çocuklarınızın ağız – diş sağlığı kontrol ve tedavilerini yaptırmak için Hemen Bize Ulaşarak randevu alabilirsiniz.

Geçtiğimiz dönemlerde çocukların süt dişleri çıktıktan sonra Çocuk Diş Hekimliği randevusu alarak kontrole gelmeleri uygun görülürdü.

Günümüzde ise erken dönemde biberon çürükleri oluştuğu için çocukların 1 yaşında iken Çocuk Diş Hekimleri tarafından muayene edilmesi uygun görülmektedir.

Biberon Çürüğü Nedir?

Bebekler her ne kadar biberon ile uyumayı sevse de bu çok yanlış bir alışkanlıktır. Biberon ve emzikler bal, pekmez gibi tatlandırıcılara batırılıp bebeklere veya çocuklara verildiğinde dişlerde çürük oluşumunu hızlandırıcı etkileri olmaktadır.

Bununla birlikte emzik kullanımı 1 yıldan fazla süren çocuklarda da küçük yaşlarda başlayan ve çok hızlı ilerleyen Biberon Çürükleri özellikle ön dişlerde görülmektedir.

Süt Dişleri Üzerinde Siyah Leke Oluşması

Bebeklerde veya çocuklara süt dişler üzerinde siyah lekeler oluşmaktadır. Bu lekeler ilaç kullanımına bağlı oluşabilmekle birlikte çürüme başlangıcı da olabilir.

Bu durum gözlenen çocuklarda ebeveynler Hemen Bize Ulaşarak randevu almalı ve bu durumun Çocuk Diş Hekimleri tarafından muayene edilmesi sağlanmalıdır.

Eğer çürük tespit edilirse erken müdahale edilerek dişlerin kurtarılması sağlanabilir. Çürük olmayan vakalarda da Pedodontist tarafından yapılan müdahale ile bölge temizlenerek çocukların psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi engellenir.

İletişim Bilgilerimiz

Namık Kemal Mah. Sütçü İmam Cad. No:28-34/83 Fera Business Ümraniye/İstanbul

0216 759 30 59

0539 869 30 59

info@handentalklinik.com

Çalışma Saatleri

Pazartesi08.00 - 00.00
Salı08.00 - 00.00
Çarşamba08.00 - 00.00
Perşembe08.00 - 00.00
Cuma08.00 - 00.00
Cumartesi08.00 - 00.00
PazarKapalı

İlgili İçerikler